Ikkunoiden kunnostaminen

Ikkunoiden kunnostaminen - esimerkkinä Uittoyhdistyksen talon ikkunoiden korjaus

Lokakuun alussa 2012 pääsimme vihdoin kunnostamaan Uittoyhdistyksen talon ikkunoita. Tilat kunnostustöihin tarjosi Silta- Valmennusyhdistys, jossa kunnostustöistä vastasivat Heli, Juha ja Ilkka. Harri Metsälä ja Marja Lammentausta auttoivat työt alkuun. Työnohjaajana toimi Jarmo Kuusisto.

Kunnostustöissä noudatettiin seuraavanalaista järjestystä:

1. Kitin ja lasitusnaulojen irrottaminen

Ikkunoiden kitti irrotettiin taltan ja vasaran avulla varovasti jo osittain irtonaiset kitit pois naputtelemalla.

Kova ja kiinteä kitti irrotettiin lämpöilmapuhaltimen avulla. Kittiä lämmitettiin muutaman sekunnin ajan, jolloin kitti pehmenee ja se on helposti irrotettavissa. On varottava kuumentamasta liikaa, ettei lasi halkea. Lasi ja puite onkin parasta suojata kuumennettavan kitin vierestä. Tässä tapauksessa suojaamiseen käytettiin metallisia tasoituslastoja.

Normaalisti kovaa, ehjää kittiä ei tarvitse ikkunoista irrottaa, mutta tässä tapauksessa aluskitin alle haluttiin pohjamaali uuden kitin paremman pysyvyyden takaamiseksi. Jos lasikyntteessä ei ole pohjamaalia, imeytyy kitin öljy puuhun. Tällöin kitti kuivuu irti puitteesta. Tällöin lasi irtoaa ja alkaa helistä.

Kitin irrottamisen jälkeen ikkunoista poistettiin lasitusnauhat/ -naulat. Ikkunoissa olikin osittain käytetty vanhaa lasitusnauhaa ja osittain tavallisia nauloja sekä ruuveja.

2. Ikkunoiden irrottaminen

Ikkunakittien irrottamisen jälkeen poistettiin vanhat ikkunalasit, jotka olivat kuistin ikkunoissa vanhaa puhallettua lasia. Tässä tapauksessa poistimme kaikki lasit pohjamaalausta varten. Yleensä hyvänä sääntönä voidaan pitää sitä, että lasi, joka helisee, ei ole enää kiinni aluskittauksessa ja voidaan irrottaa uutta aluskittausta varten.

3. Helojen irrottaminen ja puhdistaminen

Helat irrotettiin ruuvimeisselin ja vasaran avulla. Osittain helat olivat erittäin helppoja poistaa, osittain ne olivat todella tiukassa. Helojen poistaminen on kuitenkin oleellista, niiden puhdistamisen vuoksi. Helat puhdistettiin viemärinpuhdistusaineella, jonka jälkeen ne keitettiin vernissassa. Vernissa antaa heloille suojaavan pinnan.

Helat voidaan myös puhdistaa paikallaan. Ruoste puhdistetaan teräsvillalla tai teräsharjalla.

Vanhat ruuvien kolot täytettiin puutapeilla, jolloin helojen uudelleenkiinnitys saadaan tukevammaksi.4. Raappaus ja hionta

Kittien, lasien ja helojen irrottamisen jälkeen vanhat maalit raapataan pois. Osa maaleista on niin tiukassa, ettei se lähde pinnasta raappaamalla. Pintaan jääneet maalit hiotaan tasaiseksi ja puitteiden pinta hiotaan kokonaan, myös lasikyntteet.5. Lahovaurioiden korjaaminen

Lahovauriot korjattiin ennen pohjamaalausta. Lahovauriot ovat useimmiten puitteen ja sivukappaleen alaosassa. Lahovaurioiden korjaamisessa vain välttämätön osa poistetaan. Poistetun osan tilalle valmistettiin samanlainen poistettua kappaletta vastaava paikkapala, joka liimattiin paikoilleen kosteudenkestävällä liimalla. Liiman kuivuttua paikkapala viimeisteltiin puitteen pinnan tasoon höyläämällä. Puulla paikattaessa käytetään samaa puulajia kuin alkuperäisessä puitteessa.6. Pohjamaalaus ja halkeamien kittaus

Hiomisen jälkeen ikkunat pohjamaalataan. Pohjamaali valmistettiin itse sekoittamalla keskenään Havupuutärpättiä 1 dl, Pellavaöljyvernissaa 3 dl sekä 1,5 dl sinkkivalkoista pigmenttiä. Pohjamaalia sivellään hyvin ohut kerros puitteen pintaan, se ei muodosta peittävää pintaa. Pellavaöljyvernissa vaatii kuivuakseen valoa sekä lämpöä, sen vuoksi hallissa, jossa ikkunanpuitteet olivat kuivumassa, pidettiin kulkuvaloja päällä koko vuorokauden ajan. Ohut pohjamaalikerros tarvitsi kuivuakseen kaksi vuorokautta. Sinkkivalkoismaalaus estää homeen muodostumisen puitteen pintaan.

Pohjamaalauksen jälkeen vettä keräävät raot ja halkeamat kitataan aluskitillä.

7. Aluskittaus ja lasin kiinnitys

Aluskittaus suoritettiin pohjamaalauksen kuivuttua. Aluskitti valmistettiin itse sekoittamalla liitua sekä Pellavaöljyvernissaa sekoittamalla ne taikinamaiseksi massaksi. Aluskitti saa olla päällyskittiä notkeampaa.

 

Vanhat lasit kiinnitettiin pohjamaalatun lasituskyntteen pohjalle, johon oli levitetty aluskitti tasaiseksi kerrokseksi. Kittiä on jäätävä noin 1 millimetrin verran lasin taakse puitetta vasten niin, ettei väliin jää ilmavuotoja. Lasi painetaan varovasti paikoilleen siten, että se tarttuu joka puolelta tiiviisti kittiin. Lasin takaa ulos pursuava kitti leikataan pois toiselta puolelta. Sen jälkeen lasi kiinnitettiin lasitusnauhoilla. Niitä tulee isommassa ruudussa kaksi joka sivulle ja pienissä ruuduissa yksi joka sivulle. Työ tehtiin pienellä lasitusvasaralla, jonka alla pidettiin ohutta pahvinpalaa, jota pitkin vasaraa liikuteltiin. Pahvi auttaa saamaan naulan lasin suuntaisesti. Naula ei kuitenkaan saa tulla lasiin kiinni.


8. Päällyskitti

Päällyskitti saa olla aluskittiä liitumaisempaa. Silloin se kestää ulkoilmaa halkeilematta. Hyvä kitti on huoneenlämmössä melko kovaa, mutta notkistuu käsin vaivattaessa. Kaupoista saatava valmis pellavaöljykitti on vahvuudeltaan tavallisesti aluskittiä. Päällyskittiä siitä saadaan lisäämällä siihen liitua.

Kitti pyöritellään ohueksi nauhaksi ja painellaan lasiin, jonka jälkeen se vedetään sileäksi vinoksi pinnaksi kittiveitsellä. Ylimääräinen pursuava kitti poistetaan. Kitti ei saa halkeilla, eikä siihen saa muodostua katkeilua, koska myöhemmin se voi näistä kohdista irrota. Linnut nokkivat mielellään öljykittiä. Tätä voidaan vähentää maalauksella sekä lisäämällä kittiin valkopippuria.9. Välimaalaus ja kaksi kerrosta pintamaalia

Ikkunan välimaalaus ja pintamaalaus tehdään kitin päälle. Kova kitti voidaan yleensä maalata jo seuraavana päivänä, mutta yhden ikkunan kitti oli vielä vuorokauden kuluttua pehmeää, jolloin maalin pinta rypistyi. Kitin kuivumista kannattaa siten odottaa muutama päivä. Maali vedetään kitin yli lasin päälle noin millimetrin verran. Siten maali sitoo ikkunapinnan varmemmin kittiin, eikä vesi pääse puitteen sisään.

Välimaalaus tehdään öljymaalilla, jota ohennettiin 10 % Havupuutärpätillä. Välimaalaus on tehtävä sinkkivalkoista pohjamaalia käytettäessä yleensä muutaman päivän kuluessa, kun pinta on vielä avoin. Välimaalaus pysyy huonosti pitkään kovettuneen sinkkivalkoismaalin päällä. Pintamaalaus tehtiin ohentamattomalla maalilla, kahdella ohuella kerroksella, kunnes pinta on tasaisen värinen.

Valmiita ikkunoita siirretään valmistumisen mukaan Uittoyhdistyksen talolle, jossa niitä voi käydä katsomassa tarkemmin.


Teksti: Heli Hietamäki
Kuvat: Irma Rantonen ja Heli Hietamäki