Kissalan lattia

Piirun oppimisympäristö

Kissalan lattia

Kissalan lattiassa ei ollut laho- tai kosteusvaurioita. Lattia oli kuitenkin hajun vuoksi purettava ja uusittava kokonaan hirsivasoja, eli hirsivuoliaisia, lukuunottamatta.

Ennen lattian uusimista seinistä poistettiin pinnat hirrelle ja seinät puhdistettiin. Myös katosta poistettiin pinnat. Lattia purettiin hirsivasoja lukuunottamatta ja rossipohjan alusesta poistettiin kaikki irtonainen, eloperäinen aines pois.

1920-luvun jatko-osa on tehty yhtenäisen betonivalun päälle, eikä jatko-osaa rakennettaessa ole tehty riittäviä tuuletusaukkoja ryömintätilaan. Talon alkuperäinen osa on rakennettu luonnonkiven päälle. Lattian uusimisen yhteydessä jatko-osan sokkeliin puhkaistiin tuuletusaukot parantamaan ilmanvaihtoa.

Lattia eristettiin selluvillalla ja tuulensuojapaperoitiin. Tuulensuojapaperi on vedetty lattiasta ulkoseinälle asti ilmavuotojen välttämiseksi. Kissalan lattialaudat on uusittu kokonaan. Lattia on maalattu Virtasen Maalitehtaan uretaanialkydimaalilla, sävyllä 0405.

 

Niko Palonen: Tuulettuvan alapohjan vedoton ja lämmin rakenne -opas

Tuulettuvan alapohjan vedoton ja lämmin rakenne vanhassa rakennuksessa on sarjan ensimmäinen julkaisu. Oppaan tekemistä on tukenut Tampereen rakennuskulttuurin neuvontaja koulutuskeskus –projekti asiantuntijatyön korvausten muodossa.
 

  

Tuulettuvan_alapohjan_vedoton_ja_lammin_rakenne_Vanhan_rakennuksen_kunnostusopas_.pdf