Kolmiorimahuopakate - Uittoyhdistyksen talon katteen uusiminen

Kolmiorimahuopakate - Uittoyhdistyksen talon katteen uusiminen

Uittoyhdistyksen talon korjaus aloitettiin elokuussa 2012.

Yleisilmeeltään talo on pysynyt yllättävän ryhdikkäänä, vaikka sitä ei ole korjattu oikeastaan koskaan. Yhdistys teetti talosta kuntokartoituksen, jonka perusteella olemassa olevat vauriot tiedetään melko hyvin.

Katto vuoti useista kohdista, mutta kattotuolit olivat ihmeen hyvässä kunnossa. Ennen kattoa tehtiin kuitenkin rungon korjaukset. Jos tehdään toisinpäin, rungon joku kulma saattaa nousta niin, että katto voi liikahtaa, jopa useita senttejä, mikä vaurioittaa uutta katetta. Myös päätyjen räystäslaudat uusittiin, sillä kostea lehtiroska oli lahottanut puuta. Myös rapautuneet piiput korjattiin ennen kattotyön aloittamista.

Huopakatto oli huonossa kunnossa. Se ei ole ihme, sillä se oli alkuperäisasussaan 1920-luvulta. Katto olisi pitänyt uusia ainakin kerran kuluneen yhdeksänkymmenen vuoden aikana, että se olisi pysynyt nykyistä parempana.Katon kattotuolien väli oli 1,5 metriä, mikä on aika paljon. Iso katto onkin ajan kuluessa painunut notkolle. Jotta lumikuormat eivät painaisi korjattua kattoa, väleihin lisättiin välikannattimet kuistin kohdalla, jossa jännevälit olivat suurimmat. Tippalaudat laitettiin pitkälle seinälle pihan puolelle.

Vanha huopa kannattaa ottaa pois. Jos kolmioriman ja uuden huopakerroksen laittaa vanhan päälle, katosta ei useinkaan tule tarpeeksi hengittävä.
Kun Uittoyhdistyksen talon katosta poistettiin kolmiorimat, vanha huopa melkein tipahti itsestään alas.

Uudet kolmiorimat laitettiin puukuitulevyä vastaan, ja riman päät veistettiin tylpiksi. Huopakattoon suositellaan laitettavaksi alushuopa. Uittoyhdistyksen talon katon alushuopa aseteltiin kolmioripojen päälle samansuuntaisesti kuin päällyshuopa. Alushuopa naulataan harvakseltaan kolmiorimoihin, ja päällyshuopa noin 30 sentin välein. Kun peitekaistoihin tulee naula 5 cm välein, huopanauloja kului tuhansia kappaleita.

Tavoitteena oli säilyttää vanhan huovan alla oleva pärekatto. Se onnistui vain osaksi. Pärekatto oli joistakin kohdin yhtä purua, jossa kasvoi karhunsammalta, yhtä sun toista kasvia ja eri sieniä. Jokainen ehjä ja kuiva päre jätettiin kuitenkin paikoilleen. Kosteiden päreiden tilalle laitettiin paikka sahalaudasta, jonka paksuus vastasi kolmenkertaista pärekattoa ja koko katon päälle laitettiin ulkokäyttöön tarkoitettu 4 mm puolikova kuitulevy.

Myös lännen puoleinen kuisti oli huonossa kunnossa. Kuisti nostettiin ja oiottiin. Kuistin ikkunat irrotettiin korjauksen ajaksi, jotta ne eivät rikkoutuisi.Kuistin vaakahirret olivat joko katkeilleet tai vajonneet osittain maan sisään. Vanhojen tilalle laitettiin uudet alushirret. Myös pystyrunkoa jouduttiin korjaamaan osapaikkauksilla.
Maa oli noussut monessa kohtaa kiinni taloon, jolloin alimmat laudat olivat maatuneet melkein jauhoksi. Laudat vaihdetaan uusiin ulkoverhouskorjauksen yhteydessä vuoden 2013 aikana.

Myös vesi oli tehnyt tuhojaan, kun se oli päässyt seinän ja sisälle johtavien portaiden väliin. Ulkoportaat olivat käyttökelvottomat, ja tilapäiset raput tehtiinkin jo keväällä 2012.Talon itäpään kuistista tehdään kevään aikana vauriokartoitus ja korjaussuunnitelma Ikatan oppilastyönä.

Satavuotiasta taloa korjataan perinteisin työmenetelmin. Tavallisen sahan asemasta käytetään usein kevyempää Japanin sahaa, jolla saa tarkkaa sahausjälkeä. Toki moottorisahakin on käytössä.

Millaisia lupia tarvitaan katon uusimiseen?
Jos korjaa samanlaiseksi kuin entinen, sen voi tehdä ilman lupaa. Mikäli ulkopuolelle tulee muutoksia, lupaa pitää kysyä rakennusvalvojalta. Määräykset saattavat vaihdella asuinalueittain. Jossakin alueella voi olla esimerkiksi määräys, että kaikki katot on oltava mustia.

Hyvin laitetun huopakaton pitäisi kestää noin 30 vuotta.
Konesaumapeltikatto maksaa suunnilleen kaksi kertaa enemmän kuin huopakatto. Kumpi kestää pidempään; se riippuu olosuhteista ja huoltamisesta.

Juttu perustuu arkkitehti Harri Metsälän ja rakennusrestauroijaopiskelija Marja Lammentaustan esitelmään Entistä parempi Kolmiorimahuopakate - Uittoyhdistyksen talon katteen uusiminen marraskuussa 2012.

Kirjoittaja Marianna Laiho
Kuvat Irma Rantonen