Sateelta suojaan

Syksy tulee ja sateet ja myrskyt sen mukana. Miten suojata keskeneräinen rakennus? Haastateltavana Pirkanmaan maakuntamuseon perinnerakennusmestari Tapani Koiranen.

Perussääntö on se, että rakenteet eivät saa kastua
Jos talon päällä on pitävä katto, se pitää ongelmat loitolla.
Mutta jos kattoa ei ole ehditty syksyyn mennessä laittaa kuntoon, keskeneräinen rakennus on suojattava pressuilla.
- Kaikkein halvinta pressua ei kannata ostaa, varsinkin, jos tietää, että remontti kestää pitkään, Pirkanmaan maakuntamuseon perinnerakennusmestari Tapani Koiranen sanoo.
Hän suosittelee alimmaiseksi maataloudesta tuttua, uv-säteilyä paremmin kestävää, aumamuovia, jonka päälle voi asettaa vielä kevytpeitteet.
Pressu on kiinnitettävä paikalleen kunnolla. Kiinnitystapoja on monia, jotkut naulataan laudoilla kiinni, jotkut kiristetään naruista.
Suojauksesta ei saa tehdä kuitenkaan muovipussia, jossa ilma ei kierrä. Tuuletusaukkoja on jätettävä sinne tänne.
- Yleensä vanhaa rakennusta ei niin tiukkaan edes saa, etteikö siellä ilma kiertäisi, Koiranen sanoo.

Avonaiset ikkuna-aukot tulee suojata muovilla tai laittaa ikkunoiden ulkopuolelle peitot
Rossipohjarakenteinen lattia voi jäädä avonaiseksi talven ajaksi. Se varmistaa riittävän ilmankierron, jotta kosteus poistuu.
Jos vettä kuitenkin pääsee esimerkiksi välipohjan eristeisiin, rakenteet on avattava ja kastuneet eristeet vaihdettava uusiin.
- Vaihtaminen kannattaa tehdä heti, kun vahinko huomataan. Talvella eristeet on helppo vaihtaa, sillä kostea eriste jäätyy klimpiksi, jonka voi nostaa pois. Kuivat eristeet jätetään paikalleen, Koiranen sanoo.
Huolellinen kannattaa olla myös työkalujen kanssa.
- Työkalu saattaa olla materiaalista, jonka pinnalle muodostuu kosteutta lämpötilan vaihteluista. Ikävä löytää kallis työkalu keväällä ruostuneena.

Keskenräistä rakennusta ei tarvitse talvella lämmittää, ellei sitten vesiputkien vuoksi
- Rakenteet eivät yleensä pakkasta pelkää, Koiranen sanoo.
Lape-ja sadevedet on johdettava omilla putkistoillaan pois rakennuksen läheisyydestä. Uusissa taloissa salaojitus tehdään automaattisesti, mutta vanhoissa taloissa sitä ei välttämättä ole.
Jos rakennus on savimaalla, riskinä on maan routiminen, kun rakennusta on lakattu lämmittämästä.
- Routimista voi estää tilapäisesti sähköllä lämmitettävällä pakkasmatolla. Se pitää maan sulana. Lämmitettävät matot sijoitetaan perustusten juureen.
Jos maa on jo roudassa, sulattamista voi nopeuttaa roudansulatusmatolla.
Vanha konsti on kasata lunta rakennuksen ympärille niin iso kerros, ettei maa pääse jäätymään.
- Nykypäivänä tämä on kuitenkin riskialtis konsti, koska lämpötilat vaihtelevat rajusti. Vaikka tänään olisi lunta, huomenna ei ehkä enää olekaan, Koiranen muistuttaa.  
 
Työmaahan liittyvät vakuutukset kannattaa pitää kunnossa
Omasta huolimattomuudesta aiheutuvia vahinkoja vakuutus ei korvaa. Mutta jos on riittävän kattava vakuutus ja puu kaatuu kattorakenteiden  päälle niin, että vesi pääsee rakenteisiin, ollaan yleensä korvausten piirissä.  
Rakennusten kosteusvaurioista on puhuttu viime vuosina niin paljon, että rakenteiden suojaamisen tärkeys ymmärretään Koirasen mukaan yhä paremmin.
- Jos keskeneräinen rakennustyömaa on suojattu hyvin sateelta ja tuulelta, se pysyy täysin kuivana talven yli – edes pinkopahvi seinässä ei kiparru, Koiranen sanoo.  

Teksti Marianna Laiho