Tahmelan huvila

 
Tahmelan Huvila, 1800-luvun lopun huvilakaunotar Pyhäjärven rannalla, on Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistyksen hallinnoima osallistava kulttuurikeskus.
Tahmelan Huvilalla ideoidaan sekä tuotetaan rakennettuun kulttuuriympäristöön liittyviä palveluita sekä muita kulttuuripalveluita niin tamperelaisille kuin alueella vieraileville ulkopaikkakuntalaisille. Huvila toimii matalalla kynnyksellä erilaisten kulttuuripalveluiden testauspaikkana.
Huvilan tiloissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Salitilan näyttelyt haetaan avoimen haun kautta, kahvilahuoneessa ja kirjastotilassa näyttelyt edustavat puolestaan paikallista osaamista ja historiaa.
Huvilan tapahtumia ideoimaan ja toteuttamaan pääsevät kaikki tamperelaiset. Pääperiaatteina avoimissa tilaisuuksissa ovat lapsiystävällisyys, päihteettömyys sekä soveltuvuus vanhan huvilan henkeen. Tilamme ovat tapauskohtaisesti neuvoteltavissa myös pienimuotoisiin yksityistilaisuuksiin tai maksullisten tilaisuuksien järjestämiseen.
Kirjan ja tarinan Huvilalla toimii kirjasto, Pispalan kirjaston sivutoimipiste, liki 1000 lahjoitetun teoksen valikoimalla. Kirjailijavierailut, kirjanjulkistamistilaisuudet, keskiviikon musaillat, varjoteatteria, satupolku ovat esimerkkejä Huvilan säännöllisestä ohjelmatarjonnasta; toteuttajina Huvilalla työpistettään pitävät toimijat.
Huvila toimii myös eri kulttuurien kansainvälisenä kohtauspaikkana. Sunnuntain kansainväliset maahanmuuttajataustaiset popup-kokit tuovat Huvilalle kulinaristisia herkkua eri puolilta maailmaa.
Huvilan sauna on muokkautunut saunahifistelijän unelmaksi. Säännölliset torstaisaunat ovat saaneet 2021 seurakseen maanantain aamusaunan sekä tiistaisaunan. Huvilan sauna tekee yhteistyötä Rajaportin saunan kanssa ja on osa Tampereen saunapääkaupunki-verkostoa.
Huvilan kahvilatoiminta mahdollistaa Huvilan avoinna pitämisen. Kahvila toimii osin opetuskahvilana ja sen toiminnasta vastaa Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys.
Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistyksen tarkoituksena on vaalia rakennuskulttuuria, rakennusperinnön hoitoa ja olemassa olevaa rakennuskantaa Pirkanmaalla sekä edistää rakennusten laadukasta ja arvot huomioon ottavaa kunnossapitoa ja korjaamista. 
 

Tahmelan huvilan verkkosivusto: http://www.tahmelanhuvila.fi/

Tahmelan huvila Facebookissa: https://www.facebook.com/tahmelanhuvila