Villasukkatalo

Villasukkatalo

Ostamamme talo Nokialla on rintamamiestalo ja rakennettu 1949. Ostohetkellä lähtötilanne oli rapistunut rappaus joka oli suurin osin irti ja lohkeillut. Seinien vieressä oli paljon kasvillisuutta. Pohjoisenpuolelle tiilikatteelle oli kertynyt paljon sammalta, koska hevoskastanja joka kasvaa talonpäädyssä roskasi ja piti kattoa märkänä. Sisätilat olivat 1990-luvun remontin jäljiltä. Teetimme rakennukseen kuntokartoituksen ja meillä on käynyt myös kolme homekoiraa, jotka ovat myös tutkineet rakennuksen. Koirat tunnistivat homejäljen kahdessa kohdassa. Molemmat kohdat alakerrassa ja näkyvillä oli pintahometta. Home johtui kasvillisuudesta, joka oli kasvanut rakennuksen seinään kiinni. ja niiden kautta kellarin ikkunat pysyivät kosteina eivätkä päässeet kuivumaan. Kosteusmittauksissa kosteutta ns. yli raja-arvojen löytyi kellarin yhdestä varastohuoneesta, jossa on muovimatto. Kasvusto talon ympäriltä on raivattu pois. Homepilkkuja ei ole enää ilmestynyt lisää. Muovimatot alakerrasta aiomme ottaa pois lähiaikoina ja maalata lattia betonimaalilla.

Ulkoremontin alkaessa harmittelimme, että varamme eivät riittäneet rappauksen uudistamiseen. Päätimme tehdä uuden ulkovuorauksen siten, että myöhemmin halutessa rappaus olisi mahdollinen uudelleen.

Tiputtaessamme rappauksen saimme esille vanhan puuristikon johonka rappaus oli kiinnitetty. Jätimme ristikon pohjalle ja laitoimme tuulensuojalevyn päälle. Tuulensuojalevyä laitoimme ohuinta mahdollista kaksi kerrosta, ja kerrokset laitettiin limittäin. Seuraavaksi laitoimme rimoituksen ja päälle pontatun laudoituksen. Alaosasta laudoitus on vaakaan ja päätykolmiot ovat pystyyn. Aiemmin rappaus ja ikkunat olivat melko samassa tasossa. Rappaus tuli noin 3 cm ikkunapokia ulommaksi. Uuden ulkovuorauksen jälkeen seinä paksuuntui noin 1,5 cm entisestään.

Aloitimme ulkovuorauksen remontin elokuussa 2011 ja joulukuussa olimme saaneet ulkovuorauksen melkein valmiiksi. Kesälle 2012 jäi kuistin katteen yläpuolen ulkovuorauksen tekeminen. Sinne jätimme rappauksen talvenajaksi.

Sisällä teimme ja teemme pikkuhiljaa remonttia. Alkuun teimme kuitenkin keittiön remontin. poistimme 90-luvula laitetun keittiönkaapiston joka meni kahdelle seinälle. Halusimme lisää tilaa keittiöön, jotenka yksinkertaistimme keittiön mallia ja kaapistot keittiöön tulivat vain yhdelle seinälle.  Keittiöön jäi toimiva puuhella, jolla teemme ruokaa edelleen, paistamme sämpylöitä ja lämmitämme keittiötä. Keittiön vastakkaisella seinällä ovat vanhat kiinteät säilytyskomerot.
Keittiöremontin yhteydessä löysimme valtavanmäärän johtoja kaappien takaa ja yksi johto oli kiinnitetty ruuvilla. Johto oli jo mustunut sisältä.

Olohuoneen ja makuuhuoneen seiniä olemme alkaneet levyttää. Alle jätämme vanhan tapetin eristeeksi ja muistoksi. Alimmaisena molemmissa huoneissa oli alkuperäiset tapetit. Tapetit olivat kuitenkin rikkinäisiä ja hyvin liisteröityjä. Ehjänä niitä ei olisi saanut esille. Tarkoitus on kuitenkin johonkin kohtaan saada ”ikkuna” josta vanhaa tapettia olisi esillä.

Taloomme on myös jäänyt 2 varaavaa takkaa ja keittiön hella. Takat olohuoneessa ja yläkerrassa ovat olleet pääasiallinen lämmityksemme talvella. Talvella 2011-2012 pidimme pattereita päällä noin viikon pahimpana pakkasaikana. Kesäkaudella sähkölaskumme kaikkineen kuluineen ovat olleet n. 150 €. Tästä suurimman osan syö lattialämmitys jota pidämme kellarikerroksessa päällä kokoajan. Viimetalvena suurin sähkölaskumme oli noin +250 €. Laskun saamme kerran kuussa.

Yläkerta on jaettu 3 eri huoneeseen ja aulaan. Yläkerrassa on myös oma vessansa. Yläkerran sivut ovat avattu ja niistä on saatu lisätilaa huoneille. Tulevaisuudessa aiomme tehdä yläkertaan 2 isoa huonetta.

Tarkoituksena on myös ottaa kaikista portaista muovimatot irti ja maalata rappuset. Muutenkin tarkoituksena on jossakin vaiheessa päästä keroon kaikista muovimatoista asunnossa.

Suihkutilojen ja kodinhoitohuoneen kunto on välttävä, eikä toistaiseksi vaadi toimia. Tulevaisuudessa tulemme ottamaan muoviset seinämateriaalit pois kodinhoitohuoneesta ja laittamaan rappauksen / laatoituksen tilalle. Saunahuone ei myöskään vaadi tällä hetkellä mitään. Jossain vaiheessa aiomme maalaamaan sen. Maan alla olevissa tiloissa en itse suosisi puuta, joten luultavasti joskus kaukana tulevaisuudessa on työmaa muuttaa alakerran seinät rapatuksi.

Kuisti ja eteinen ovat paikat, jossa parhaiten on luultavasti säilynyt osa esille uudestaan haluttavista pinnoista. Kuistille on laitettu vanhan ponttipaneelin päälle levytys kattoon ja seinille. Kuisti tulee olemaan kuitenkin viimeinen paikka mitä korjataan tai mistä otetaan vanhoja pintoja esille.

Kuistilla ja yläkerran toisessa päädyssä on vielä vanhat ikkunat jäljellä. Yläkerran ikkunat huoltomaalattiin samalla kun ulkovuorausta tehtiin. Kuistin ikkunat ovat kuitenkin pakollinen kunnostusprojekti vuodelle 2013.

Ulkosauna ja varasto ovat naapurin kanssa jaetussa piharakennuksessa. Ulkovarastossa säilytämme polttopuut ja ulkosauna toimii varastona tällä hetkellä. Edellisillä asukkailla ulkosaunan vesi oli jäänyt päälle talvella, joten saunassa on kosteusvahinko, joka silloin levisi naapureiden puolelle. Nyt sauna odottaa aikaa, että saadaan asiantuntijaa paikalle kuinka korjauksessa tulisi edetä. Ulkosauna on kuitenkin tarkoitus ottaa käyttöön tulevaisuudessa.

Piha on Lepaan silloisen puutarhakoulun rehtorin suunnittelema ja suunnitelma on vuodelta 1953. Vuosien saatossa pihan on kuitenkin muuttunut ja osa sinne istutetuista kasveista hävinnyt. Toive olisi joskus päästä myös pihan kimppuun. Mutta alkuun tyydyimme vaan puhdistamaan ja raivaamaan pihaa joka oli päässyt villiintymään aika huolella. Pihalta löysimme myös vanhan tassuammeen joka oli upotettu maahan. Nostimme sen ylös ja laitoimme yrttipenkiksi.

Kukkia on valtavasti.
Tulppaaneja, Narsisseja, Bellistä, Kieloja, Pioneja, särkynyttä sydäntä (pientä ja suurta), Syys hortensia, mansikka jasmiinia, lemmikkiä, ahomansikka, kultapiisku, vuorikaunokki, ukonkello, ukonhattu, tarhapäivänliljaa, nokian ruusu, juhannusruusu, rautatieomenapuu, ranta-alpi, elämänlanka… Yritin kesällä kuvat mahdollisimman monta kukkaa. Seuraavana kesänä olisi tarkoitus tehdä kartta missä mikin kasvaa.

Pihassa kasvaa myös jättiläismäinen kanadantuija, kuusi jolla on kolme haaraa, hevoskastanja, syreenejä, jasmiinipuu. Kesällä istutimme myös kaksi uuttaa puuta: Tohtorin päärynäpuun ja varjomorellia eli kirsikkaa.

Tarkoitus on kuitenkin tehdä kaikki muutos- ja korjaustyöt hiljalleen ja miettiä toimivuutta ja tärkeyttä.

*Lihavoidut kasvit ovat alkuperäisiä ja näkyvissä puutarhasuunnitelmassa.

Kirjoittaja: Outi Asikainen